RAKI Başlı Başına Bir Kültür

Rakı, pek çok içkiden farklı olarak kendi kültürünü oluşturmuştur. Bu kültür o kadar sağlam temeller üzerinde yükselmiştir ki, rakıya da içene de saygı duyulur toplumumuzda. Rakı, ağırlığı olan, içene kendi kurallarını sunan, beyefendi olduğu gibi hafiften de kabadayı bir içkidir. Yanında yenecek yemekleri, dinlenecek müzikleri bile seçmiştir zamanında. O kadar ki, bir yenilik yapmak istediğimizde önce bir düşünürüz; “bu rakı sofrasında yenir mi?”. Sakil gelir alışılmış olmayan.

Böyle geniş bir kültüre sahip olunca, kendine has kuralları olmaması beklenemez tabi ki. Ben de bildiklerimi sizinle paylaşayım isterim.

– Rakı içmeye başlamadan önce fazla abartılmadan ana yemek yenir. Rakı ve mezeye altlık oluşturulur. Rakı, şarap gibi yemekle içilen bir içki değildir. Yemek rakıya eşlik etmek isterse kendi bilir, ama rakı sadece muhabbete eşlik eder.
– Yemekle beraber bol sarımsaklı ve naneli susuz cacık yemek rakının bünyedeki etkisini en mükemmel hale getirecektir.
– Rakıyı masanın en küçüğü ve mümkünse erkeği servis eder. Bu kişiye saki denir.
– Rakı servisine en büyükten başlanır.
– Herkese nasıl içeceği sorulur, rakıları öyle doldurulur.
– Göz yaşı, kapak, tek, pavyon dublesi, duble, domuz sıkısı ve sek gibi terimler rakı – su oranını belirtir.
– Tüm rakılar servis edildikten sonra, rakıyı içmek için masanın en büyüğünün ya da onun işaret ettiği kişinin kadeh kaldırması beklenir.
– Kadeh tokuşturulurken küçük büyüğün, erkek kadının kadehinin altına vurur. Bu bir saygı ifadesidir.
– Kadehleri tokuşturduktan sonra kadehi bir de masaya vurmak sakiye saygı ve teşekkür ifadesidir. Bu hareket, kimilerince masada olmayanları anmak için de yapılır.
– Rakı masasında en önemli husus saygıdır. Rakı beyefendi içkisidir. Sarhoş olup masa dağıtmak, kavga çıkarmak, etrafa rahatsızlık vermek rakı içene yakışmaz.
– Meze doymak için değil, rakıya eşlik etsin diye yenir.
– Rakı masasında başka alkollü içki içilmez.
– Musiki rakı sofrasının zevkini katlar, arttırır.
– Muhabbet en önemli mezedir. Fakat rakı sofrasında hep aynı konu konuşulmaz, konuşanın anlattıkları didiklenmez. Sık sık konu değiştirilir.
– Şişede kalan rakı son damlasına kadar eşit dağıtılır.
– Masaya oturan beyler ve bayanlar oturdukları gibi kalkarlar. Körkütük sarhoş olmak, kalkarken yalpalamak, ne dediğini bilmeden konuşmak rakı içine yakışmayan bir başka husustur.
– Rakı sofrasında en son, gerekirse, Türk kahvesi ya da işkembe çorbası içilerek alkolün etkisi azaltılır.

Sosyal Medyada Biz